Będąc na Mazurach koniecznie trzeba spróbować świeżej ryby. Codziennie w godzinach porannych, prosto od rybaków, można ją zakupić w Zakładzie Rybackim w Ogonkach, przy Węgorzewie.

Do najpopularniejszych gatunków należą:
– szczupak,
– węgorz,
– lin,
– sielawa i
– okoń.

W sezonie letnim (lipiec, sierpień) jest również możliwość zakupienia ryby wędzonej m.in. sielawy i węgorza. Serdecznie zapraszamy do kontaktu!

ryby wędzone na mazurach, Węgorzewo, Giżycko, świeże prosto z jeziora

Ryba jest niskotłuszczowym, wysokiej jakości białkiem. Świeże ryby są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz witaminami D i B2 (ryboflawina). Ich mięso jest bogate w wapń i fosfor, a także jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, cynk, jod, magnez i potas.

Szczególnie ważnym składnikiem są kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu oraz w rozwoju wzroku i nerwów u noworodków podczas ciąży. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko depresji, ADHD, choroby Alzheimera, otępienia i cukrzycy, a także może zapobiec stanom zapalnym. Kwasy te nie są produkowane przez ludzki organizm, zatem powinny być dostarczane razem z jedzeniem. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się we wszystkich rodzajach ryb – zwłaszcza w tych tłustych.

Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu w ramach zdrowej diety. Ryby bogate w białko, witaminy i składniki odżywcze mogą obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Zobacz również w okolicy